Užívateľský manuál a často kladené otázky Expresso série

Expresso série Presnosť a dokonalosť
čítaj viac

Referenčné číslo : XP524030

Dokumentácia

FAQ

​Vždy používajte studené (priamo z chladničky) a čerstvé mlieko. Každé mlieko sa napení, ak je čerstvé a studené. Lepšie výsledky dosiahnete, ak použijete odtučnené trvanlivé mlieko.

Dbajte, aby nádoba použitá na napenenie mlieka bola taktiež studená/vychladená. Najlepšie výsledky dosiahnete s antikorovými alebo sklenenými nádobami.

Napenenie mlieka – V 6 krokoch:
• Použite nádobu vhodnej veľkosti a naplňte ju do polovice studeným mliekom.
• Vložte špičku trysky trošku pod hladinu.
• Prudko otočte parným ventilom, pol otáčky do plne otvorenej polohy.
• Pohybujte nádobou plynule dole, pokým nezačujete charakteristický zvuk SSSST… SSSST.
• Ďalej plynule pohybujte nádobou dole (bez natriasania), ako vo výťahu, a vyháňajte mlieko hore, kde sa vytvára hustá pena.
• Mlieko ohrievajte, pokým teplomer (ak ho máte) nedosiahne teplotu 60 °C. Uzatvorte ventil, vyberte a okamžite utrite parnú trysku.
Voda z vodovodu (bežná domáca pitná voda) je úplne vyhovujúca, ak je bez zápachu, ktorý mohol pozmeniť chuť nápoja. Balená voda je taktiež v poriadku.
Nepoužívajte chladenú ani horúcu vodu, pretože by to mohlo ovplyvniť teplotu nápoja.
Vždy používajte čerstvú vodu, a ak systém nebol používaný viac ako dva dni, vodu vymeňte.
Na prípravu studených nápojov používajte vodu s teplotou okolitého prostredia, nikdy nie chladenú vodu, a do šálky vložte dve alebo viac kociek ľadu (20 g na kocku ľadu).
Je potrebné si uvedomiť, že tvrdosť vody je hlavným dôvodom usadzovania vodného kameňa v prístroji, a preto odporúčame prístroj často odvápňovať (každé 3 mesiace alebo menej, podľa tvrdosti vody).
​Prepichnite ich jemnou ihlou. Aby zostala parná dýza po príprave kapučína čistá, vždy na chvíľu otočte regulátorom pary do polohy para, aby sa z dýzy vyfúklo zvyšné mlieko (postavte pod ňu prázdnu nádobu, v ktorej sa zachytia prípadné kvapky). Po napenení očistite parnú dýzu a penidlo navlhčenou handrou.
Vo vašom kávovare sa prirodzene tvoria nánosy vodného kameňa. Pravidelné odstraňovanie vodného kameňa pomáha chrániť váš kávovar a zaisťuje mu dlhšiu životnosť, zároveň pomáha zachovať kvalitu kávy, ktorá zostáva aj postupom času konštantná. Hrozí, že vodný kameň môže definitívnym spôsobom ovplyvniť výkonnosť stroja.
Neumývajte príslušenstvo stroja na espresso v umývačke riadu.
Pravidelne vylievajte odkvapkávaciu tácku a v prípade potreby vyčistite tácku a mriežku vodou a trochou jemného čistiaceho prostriedku. Potom ich opláchnite a osušte.
Varnú hlavicu, držiak filtra a filter je potrebné čistiť po každom použití. Varnú hlavicu čistite vlhkou handričkou a na čistenie držiaka filtra a filtra použite trochu jemného čistiaceho prostriedku a vodu. Opláchnite ich a osušte.
Údržba ohrievacej dosky je rovnaká.
Pri odstraňovaní vodného kameňa postupujte podľa pokynov v návode na použitie vášho zariadenia, pretože metódy sa môžu líšiť v závislosti od modelu, ktorý vlastníte.
Odporúčame používať prostriedok na odstraňovanie vodného kameňa dodaný od výrobcu.
V prípade priemerného denného používania (4 šálky) a ak je voda tvrdá, odporúčame odstraňovať vodný kameň zo zariadenia každé 3 mesiace.
Ak žijete v oblasti, kde je voda veľmi tvrdá, bude pravdepodobne potrebné odstraňovať vodný kameň častejšie.
Áno, ak je v ňom vrstva vodného kameňa.
Vyčistite ho vodou a/alebo čistiacimi prostriedkami odporúčanými výrobcom zariadenia.
Zabránite tak upchatiu odtoku vody a problémom s nedostatočnou hygienou.
​Skontrolujte, či používate príliš čerstvé a studené mlieko. Skontrolujte, či nie sú parná dýza alebo penidlo zapchaté.
Príčinou môže byť niekoľko faktorov:
• v nádržke sa nenachádza žiadna voda; naplňte nádržku,
• vaša nádržka nie je správne nainštalovaná; zatlačte pevne na nádržku,
• filter je zablokovaný; zomletá káva je príliš jemná. Vyčisťte držiak filtra a skúste použiť hrubšie zomletú kávu,
• čerpadlo nie je napojené; v návode si nájdite pokyny, ako ho napojiť,
• vás spotrebič je zanesený vodným kameňom, odstráňte vodný kameň,
• filtračná vložka Claris sa vymenila, ale nie je napojená; v návode si nájdite pokyny, ako ju napojiť.
Zariadenie sa automaticky reštartuje po obnovení dodávky napájania a bude pripravené na nový cyklus.
Skontrolujte, či odkvapkávacia tácka nepretiekla a v prípade potreby ju vylejte.
Overte, či je odkvapkávacia tácka správne umiestnená.
Skontrolujte, či nie je parná tryska upchatá.
Po vypnutí a vychladnutí zariadenia: vyčistite a uvoľnite všetky otvory trysky dodanou ihlou.
Uvoľnite otvor pomocnej rúrky parnej trysky pomocou ihly.
Vyberte kazetu Claris.
Ak ste dodržali pokyny na spustenie spotrebiča uvedené v návode, pripojením iného spotrebiča do zásuvky sa presvedčte, či zásuvka funguje. Ak spotrebič stále nefunguje, nepokúšajte sa ho sami rozoberať alebo opravovať a odneste ho do schváleného servisného strediska.
Spotrebič nepoužívajte. Aby sa zabránilo akémukoľvek ohrozeniu, nechajte ho vymeniť v schválenom servisnom stredisku.
​Káva Arabica ponúka tú najlepšiu chuť a má prirodzene nízky obsah kofeínu. Experimentujte s rôznymi druhmi, zmesami a stupňami praženia, aby ste našli to, čo vám najlepšie vyhovuje. Všeobecne platí, že čím tmavšie je praženie, tým výraznejšia je chuť kávy. Jemné praženie dodáva bohatú arómu a výsledkom je jemná káva s plnou chuťou – pre skutočných znalcov! Kvalitná káva by sa mala pražiť iba jemne, aby vynikla jej skutočná bohatosť, jemnosť a úplnosť. Vyhýbajte sa príliš tmavo praženým zrnkám, sú mastnejšie a môžu prístroj upchať. Skontrolujte, či medzi zrnkami nie sú malé kamienky, ktoré by mohli prístroj zároveň poškodiť. Nikdy nepoužívajte instantnú ani mletú kávu.
​Známkou pravého espresa je pena (crema), ktorá sa vytvára tlakom vnútri prístroja pri príprave kávy. Tlak sa meria v baroch (od 1,5 do 19). Čím vyšší je tlak, tým bohatšia a hustejšia je pena.
Mletú kávu vždy uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecúško s kávou pevne uzatvorte sponou. Ak chcete predĺžiť čerstvosť kávy, uchovávajte nádobu v chladničke.
Espresso má výraznejšiu arómu ako bežná káva.
Espresso spoznáte podľa bohatej arómy a krémovej peny na povrchu.
Na vytvorenie je potrebný tlak 15 barov (dosiahnuteľný len v strojoch na espresso), voda zohriata na 90 – 92 °C a presne odmerané množstvo jemne namletej kávy (7 g na šálku).
Nie, tieto zariadenia sú špeciálne navrhnuté podľa typu používanej kávy.
Ak použijete nesprávnu kávu, vysypte ju a nasypte správny typ.
​Stredné až jemné (ale nie príliš). Môžete požiadať taktiež o „espreso mletie“.
Váš spotrebič obsahuje cenné materiály, ktoré sa môžu zhodnotiť alebo recyklovať. Odneste ho do miestneho strediska zberu komunálneho odpadu.
Ak sa domnievate, že niektorá časť chýba, zavolajte stredisku služieb pre spotrebiteľov, a my Vám pomôžeme nájsť vhodné riešenie.
V časti „Príslušenstvo“ na webovej stránke nájdete všetko, čo potrebujete pre svoj výrobok.
Podrobnejšie informácie nájdete v časti Záruka na tejto webovej stránke.

Pozrite si ponuku obchodu s príslušenstvom

Scroll To Top