Home |  Umenie degustácie

Umenie degustácie

Degustácia espressa je umenie, ktoré zasiahne všetky zmysly

 

umeni degustace

 

Káva všetkými zmyslami

Káva, to je celý svet v jedinom šálku, v ktorom sa prejavia všetky jej nuansy, a prebudí všetkých päť zmyslov.

 

Zrak

Najcharakteristickejším znakom espressa je jeho crema, z chemického hľadiska nazývaná "pena".

 

zrakMôžete si byť istí, že pijete správne pripravené espresso, ak je pena pevná a stála, orieškovej farby bez vzduchových bublín a bielych škvŕn. Jej tmavo hnedá farba je spôsobená karamelizáciou cukrov. Správna hrúbka porcelánu zachová optimálnu teplotu, pri ktorej si kávu vychutnáte (okolo 65 ° C).

 

 

 

"Pena je pevná a stála"

 

Sluch

Napnite uši, počúvajte, ako sa pripravuje vaše káva a čo sa deje okolo vás.

 

sluch 2

Každý zvuk je dôležitý a ovplyvní degustáciu: šálky cinkajú, zrnká kávy padajú do zásobníka, mlynček ich melie, káva steká do šálky. Zvuky sú typické pre prostredie, v ktorom si kávu vychutnávate: prebúdzanie sa pri raňajkách, ruch kaviarne, smiech pri večeri s priateľmi alebo jednoducho len pokoj vo chvíli uvoľnenia.

Článok od illycaffè France

 

 

"Každý zvuk je dôležitý"

 

Čuch

Keď sa zhlboka nadýchnete, aromatické tóny pohladia a prebudia vaše zmysly.

 

čichKáva môže byť silná, bohatá alebo riedka a slabá. Môže byť elegantná, čistá a jemná alebo obyčajná a fádna. Silná vôňa kávy illy prináša ľahký ovocný závan citrusov, medu, karamelu a čerstvého jazmínu aj výraznejšiu vôňu čokolády a toastov.

 

 

 

"Aromatické tóny kávy pohladia a prebudia vaše zmysly"

 

Chuť

Espresso je koncentráciou chutí, ktoré pretrvajú v ústach až 15 minút. Krehká rovnováha medzi sladkou, kyslou a horkou chuťou je kľúčom k tejto harmónii.

 

chut

Pocit sladkosti je spôsobený vlastnosťami použitej kávy a procesom praženia kávových zŕn. Čím je praženie dlhšie, tým viac prevláda horká chuť nad sladkou.

Príjemná kyslosť espressa závisí na jeho pH a na koncentrácií kyselín v zelených zrnkách kávy. Prináša dotyk sviežosti, ktorý sa postupne rozptýli.

Rovnováha medzi horkosťou a kyslosťou je typická pre kvalitnú kávu arabica.

 

"Koncentrácia aróm"

 

Hmat

Vezmite šálku, zamiešajte si espresso a pozorujte jeho konzistenciu.

 

hmatOd prvého dúšku budete pozorovať jeho silné telo a pocit plnosti a príjemnej jemnosti, ktorú v ústach vytvárajú oleje a cukry. Aróma a telo odlišujú espresso od iných spôsobov prípravy kávy. Telo musí byť zamatovo jemné: ak je espresso správne pripravené, káva skĺzne do úst a pohladí vaše chuťové poháriky.

 

 

 

"Pozorujte jeho konzistenciu"