Home |  Umenie degustácie

Umenie degustácie

 

Zrak

Najtypickejším a najzrejmejším znakom je pri pohľade na espreso jeho krém, ktorému sa z chemického hľadiska hovorí „pena“. Môžete si b istí, že si pochutnávate na správne pripravenom esprese, k je jeho pena konzistentná a trvalá, má farbu lieskových orieškov, nie sú v nej vzduchové bubliny alebo biele škvrny. Za svoju tmavohnedú farbu vďačí karamelizácii cukrov. Šálka illy má optimálnu veľkosť a tvar na zachovanie kompaktnej peny. Správna hrúbka porcelánu zachová optimálnu teplotu, pri ktorej si najlepšie vychutnáte kávu (cca 65°C).
(člán
ok od illycaffè France)

 

ňa

Pri hlbokom nádychu aromatické tóny kávy pohladia a stimulujú všetky zmysly. Káva môže b silná, bohatá alebo slabá a riedka. Môže byť elegantná, čistá a jemná alebo naopak banálna. Silná vôňa espresa illy prináša ovocný a ľahký závan citrusových plodov, medu, karamelu a čerstvého jazmínu, ako i plnšiu vôňu čokolády a toastu.

 

 

Chuť

Espreso je koncentrované na arómy, ktoré v ústach vydržia až 15 minút. Krehká rovnováha medzi sladkou, kyslou a horkou chuťou je kľúčom k tejto harmónii
Pocit sladkosti je spôsobený vlastnosťami kávy použitej v zmesi, ako aj procesom praženia kávových zŕn. Čím je praženie dlhšie, tým viac mizne pocit sladkej chuti v prospech horkosti.
Príjemná kyslosť espresa závisí od jeho pH a od koncentrácie kyselín v zelených zrnkách kávy. Prináša nádych sviežosti, ktorý sa postupne vytratí.
Rovnováha medzi horkosťou a kyslosťou je typická pre vysoko kvalitnú kávu typu Arabica.

 

 

Dotyk

Vezmite si šálku, zamiešajte si espreso a pozorujte jeho konzistenciu. Od prvého dúška môžete pozorovať jeho „silné telo“, pocit plnosti a príjemnej jemnosti, ktorú v ústach vytvárajú oleje a cukry. Aróma a telo spoločnodlišujú espreso od všetkých ostatných nápojov. Telo musí b aj zamatové: k je espreso správne pripravené, skĺzne do úst a pohladí chuťové poháriky.