Home |  Káva vo svete, chuť a tradícia

Káva vo svete, chuť a tradícia

 

Chuť kávy

Všetci … alebo takmer všetci na svete pijú kávu. Najviac je káva obľúbená v Spojených štátoch, v Brazílii, Nemecku a Japonsku*. Najviac spotrebiteľov kávy na obyvateľa je však v severnej Európe, Fínsku, Dánsku a Švédsku, kde sú veľmi nároční na kvalitu a pôvod. V roku 2010 bola káva vnímaná v mnohých krajinách ako výrobok, ktorý je symbolom modernej spoločnosti. Je tomu tak najmä v Rusku, kde došlo od r. 1990 k veľkému nárastu spotreby. V tejto krajine, kde sa tradične pil čaj, bola káva vždy drahým tvarom pre vyvolených. Rovnaký jav je pozorovaný i v niekoľkých rozvojových krajinách, kde je káva symbolom úspechu. Čísla hovoria o tom, že krajiny, kde sa káva vyrába, nepatria medzi spotrebiteľov kávy, výnimkou je Brazília. Čína zostáva stále verná čaju, spotreba kávy tu však rastie o 20% ročne.
* údaje z r. 2008 - Medzinárodná organizácia kávy

 

Rituály spojené so spotrebou

Ako môžeme vidieť v televíznych seriáloch, Američania pijú kávu všade, na ulici, v kancelárii, doma, pri šoférovaní, pri jedle … V Španielsku a v Taliansku sa espreso pije tradične v stoji, pri barovom pulte a po jedle ako vo Francúzsku. V Nemecku umožnil posvätný okamih konzumácie kávy vzniknúť slovu „kaffeeklatsch“ alebo rozprávanie sa pri káve. Nemecko a Švajčiarsko sú dve krajiny, kde sa začalo espreso vyráb doma ako prvé. V Japonsku sa káva kupuje často v automatoch, ktorých je na ulici čím ďalej tým viac. V strednej a severnej Európe sa káva pije pri stole a často sa k nej jedia koláče alebo pečivo. V Rusku sa káva často popíja vonku, pretože je symbolom spolenského úspechu.

 

 

Typy prípravy

Existuje niekoľko techník, ako premeniť rozomletú kávu na nápoj. Po celom Strednom Východe je rozšírená turecká káva, ktorej príprava spočíva v lúhovaní pri teplote varu: veľmi jemný prášok sa niekoľkokrát zahreje s cukrom vo vode. Kávová usadenina zostane na dne šálky. Piestový kávovar, podtlakový kávovar a talianska mokka sa zakladajú na lúhovaní. Tieto metódy, ktoré sú všetky talianske, sa používajú v mnohých krajinách. Neapolský kávovar, v ktorom sa voda privádza k varu, funguje na princípe lúhovania alebo filtrácie, ako je to vo francúzskych kávovaroch. A nakoniec, pri perkolácii espresa dochádza k prieniku vody pod tlakom cez rozomletú kávu alebo porciované vrecúško. Na nápojových lístkoch v amerických reštauráciách sa jasne rozlišuje medzi kávou a espresom… Najlepší spôsob, ako získať všetky chuti kávy.