Home |  Literárna kaviareň

Literárna kaviareň

 

Úvod

Madame de Sévigné sa domnievala, že Racine a káva vyjdú z módy. Mýlila sa: i po toľkých rokoch musíme konštatovať, že dramaturg i čierna káva nikdy z módy nevyjdú. Bez ohľadu na to, či sa jedná o kávu alebo kaviar, mnoho spisovateľov je milovníkov kávy, tak ako ich nájdeme i medzi ostatnými smrteľníkmi. Niektorí ju majú radi teplú, iní naopak ľadovú. Či už ju pijú zo zvyku alebo ako zdroj energie či inšpirácie, pochutnávajú si na nej s mierou alebo ju pijú bez obmedzovania, sami či v spoločnosti, káva je potešenie, ktoré si spisovatelia vychutnávajú každý svojim spôsobom…

 

 

Sčítaní ľudia a pitie kávy

Káva, to je predovšetkým vôňa, aróma, ktorú niektorí spisovatelia vycibrene opisujú po svojom. Alexandre Dumas uviedol svoj recept na kávu frappé vo Veľkom kuchárskom slovníku: dosť silný nálev kávy Moka alebo Bourbon, vhodne osladený tretinou jemnej smotany v šálke obklopenej rozdrveným ľadom. 

Colette si zase pochvaľovala v knihe Miláčik lahodné raňajky z kávy s mliekom, ktorej tajný recept jej prezradila jej vrátnička, aby si ráno dobre pochutila.

 

 

 

 

Sčítaní ľudia a povzbudenie

Káva je tiež povzbudzujúcim nápojom, a aj k nás lekári varujú pred jej účinkami, niektorí spisovatelia ju chvália do nebies ako Balzac v Pojednaní o moderných povzbudzujúcich prostriedkoch: „Káva rozprúdi krv, roztryská motory duší“. Douglas Kennedy zase nahradil cigarety „vášnivým vzťahom s kofeínom“ a pije 6 šálok kávy denne!

 

 

 

 

 

 

 

Kaviar, spoločenské miesto...

Niektorí sčítaní ľudia radi navštevujú miesta, kde sa servíruje káva, či už kvôli výmene filozofických, umeleckých a literárnych myšlienok alebo kvôli nájdeniu inšpirácie.
V čase rozkvetu Saint-Germain-des-Prés v bistrách vášnivo diskutovali takí prestížni zákazníci, ako bol Boris Vian, Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Raymond Queneau a Jacques Prévert. 

Súdobejší Frédéric Beigbeder nás teatrálne uisťuje: „zomrel by som v kaviarni Flore“. Tento parížsky elegán, autor úspešných románov ako je „99 frankov“ a tiež vydavateľ, literárny a televízny kritik v roku 1994 vytvoril cenu Prix de Flore, ktorá sa každý rok udeľuje mladým nádejným spisovateľom.

 

 

 

...miesto inšpirácie...

Pre Harlana Cobena je práca v kaviarni rituálom. Americký spisovateľ, ktorého detektívky majú veľký úspech, zamieri každé ráno do Starbucks potom, čo odvedie deti do školy a čerpá tam inšpiráciu pre svoje postavy. Rovnako ako aj Angličanka J. K. Rowlingová, ktorej vďačíme za celosvetovo známe dobrodružstvá Harryho Pottera, píše v kaviarňach v Edinburghu.

 

 

...a miesto na čerpanie informácií

Návšteva bistra môže byť poučná, čo potvrdzujú „Novinky od pultu“, ktorých autorom je Jean-Marie Gourio. Toto dielo obsahuje zábavné citácie, ktoré si autor vypočul v bare typu: „Čo pijú ustrice v ustricovom bare? Bol by som bádateľom, ale nevedel by som, čo bádať.“

Rakúšan Stefan Zweig, autor knihy „Zmätenie citov“, bol zvyknutý na Viedeň, ale písal odinakiaľ: „Kaviar je najlepšie miesto, ak sa chcete dozvedieť, čo sa deje nového“.

 

 

 

Budúcnosť a literárna kaviar

Čítanie a káva sú dve potešenia, ktoré sú často spájané. Kaviar a literatúra budú m k sebe i naďalej stále blízko. Na dôkaz toho vznikajú kaviarne vo veľkých kníhkupectvách, ako je VirginFnac alebo nový koncept solidárneho obchodu Merci, kde je i malá kaviar. V televíznych reláciách typu „Literárna kaviar alebo „Kaviar Picouly“ víta spisovateľ a moderátor Daniel Picouly svojich hostí, spisovateľov v kaviarni, a tým udržuje koncept literárnej kaviarne.