Home |  Barista, odborník na espresso

Barista, odborník na espresso

 

Someliér na kávu

Umenie výroby espressa nie je presná veda, majstri, ktorí ho vyrábajú, však majú zručnosti, znalosti a talent, ktorý ich odlišuje od ostatných.

V taliančine znamená slovo barista barman, čo je výraz, ktorý sa dnes používa vo francúzštine a v angličtine v omnoho užšom význame na označenie odborníka na prípravu kávových nápojov. Ide svojim spôsobom o obdobu someliéra – vinárskeho odborníka. Skutočný barista dokonale ovláda prípravu capuccina, espressa, caffè latteristretta a latte macchiato… V anglosaských krajinách je profesia baristu vznešená a veľmi vyhľadávaná. Francúzsko, ktoré je krajinou vynikajúcej gastronómie, je v tejto oblasti ešte trochu pozadu.

 

 

Požiadavky milovníka

Káva, ktorá je známa a oceňovaná od počiatku vekov, sa v uplynulých rokoch stala skutočným predmetom uctievania. V Spojených štátoch, ale tiež v Anglicku sa množia bary zamerané výhradne na kávu, čo je v krajine čaju skutočne vrchol!

K tomuto fenoménu prispelo rozširovanie espress určených pre širokú verejnosť. Milovníci sa zúfale snažia odhaliť tajomstvo tohto záhadného tmavého nápoja. Treba povedať, že káva obsahuje také bohatstvo chutí a druhov, že objavovanie je pre nováčika skutočne vzrušujúce.

Profesionálni baristi, ktorí sú v súčasnej dobe veľmi vyhľadávaní vkými hotelmi a reštauráciami, disponujú nesporne odbornými skúsenosťami a prinášajú skutočnú pridanú hodnotu, ktorú si vychutnáme v šálke. 

 

 

Povolanie a vášeň

Okrem ovládania espress a mlynčekov barista tiež ovláda kultúru kávy, rôzne etapy jej spracovania, praženia a mletia.
Výcvik zahŕňa niekoľko medzinárodne certifikovaných úrovní, prom najvyšším stupňom je „Master Barista“
V súčasnej dobe tiež existujú kurzy pre jednotlivcov, ktorí sú milovníkmi espressa, chcú sa zoznámiť s profesiou baristu a naučiť sa základy tejto profesie: kávové zmesi, prípravu espressa, odrody, stupeň praženia, uchovávanie… Nehovoriac o degustácii a Latte Art, čo je veľkolepá technika, ktorá spočíva v tvorbe obrázkov do mliečnej peny tak, ako to vedia profesionáli.

 

 

 

Tajomstvo baristu

Okrem samotného prístroja, ktorý produkuje viac či menej kvalitnú kávu, sa barista pohráva s týmito tromi parametrami: jemnosť mletia, množstvo kávy a tlak pri prechode kávou. Treba vziať do úvahy aj rýchlosť prechodu vody, ktorá závisí do značnej miery od zrniek. Ak sú zrnká príliš veľké alebo málo natlačené, prepustia vodu príliš rýchlo, naopak je tomu pri priveľmi natlačených zrnkách. Podľa odborníkov je dôležité udržovať stály tlak a teplotu vody, aby bola zaručená kvalita.
Nesmieme tiež zabudnúť na mlynček, ktorý musí byť schopný zvládnuť rôzne druhy mletia, aby bolo možné vyrobiť širokú škálu kávy.
Pusťte
sa do experimentovania a staňte sa majstrom espressa!